Papa Benedict al XVI-lea urmează să fie înmormântat. Peste 100.000 de catolici s-au adunat la Vatican

de: Anca Lupescu
05 01. 2023

Aproximativ 100.000 de catolici au coborât în Piața Sfântul Petru pentru funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea. Benedict a murit sâmbătă, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce a devenit primul papă din ultimii 600 de ani care a demisionat. El va deveni primul fost suveran pontif din istoria modernă a Bisericii Catolice care va fi înmormântat de un papă în funcție, Francisc, care a sosit joi în fața Bazilicii Sfântul Petru într-un scaun cu rotile.

Funeraliile Papei Benedict al XVI-lea

Numărul catolicilor care i-au adus un omagiu în Bazilica Sfântul Petru, unde trupul său a fost depus timp de trei zile înainte de funeralii, a întrecut așteptările oficialilor Vaticanului. Peste 135.000 de persoane s-au adunat la Vatican în zilele premergătoare ceremoniei.

În timpul audienței papale săptămânale de miercuri, Papa Francisc l-a salutat pe predecesorul său imediat, un gânditor conservator, ca fiind „un mare maestru al catehezei”.

Benedict a condus Biserica Catolică timp de opt ani, înainte de a demisiona în 2013, invocând un declin al sănătății sale. El a ales să fie numit papă emerit după abdicarea sa, în loc să revină la Joseph Ratzinger, și a continuat să locuiască la Vatican și să poarte o cazacă albă.

El va avea parte de o înmormântare similară cu cea a unui suveran pontif în funcție și va fi înmormântat în mormântul în care a fost înmormântat Papa Ioan Paul al II-lea înainte de beatificare.

Ce se întâmplă cu rămășițele lui

După funeraliile din Piața Sfântul Petru, rămășițele lui Benedict – transportate într-un sicriu de chiparos – vor fi așezate într-unul de zinc, iar la final într-un altul din stejar.

El va fi înmormântat cu monede și medalii bătute în perioada în care a fost papă, cu pallium-urile pe care le-a purtat ca parte a veșmintelor sale și cu un cilindru de metal care conține un rogito – un text care descrie papalitatea sa.

Doar două țări – Italia și Germania, țara natală a lui Benedict – au fost invitate să trimită delegații oficiale de stat la înmormântare, dar alți lideri naționali și membri ai familiei regale vor participa în calitate privată.